HTML

Szabad Egyetemi Médiaműhely

Nagy Anna, kommunikáció szakos hallgató vagyok. A blog kutatási munkám felületeként jött létre, melyben bevonom az internet nyilvánosságát, hogy két feltételezést körüljárjak: 1. A kommunikációs kiadások sokszor korrupciót takarnak. A HÖK-ök is többet költenek rá, mint amennyit valójában ér. 2. A Hallgatói Hálózat színre lépésével van, aki gátat szabjon a mutyiknak, ezért a 2012-2013-as tanévre csökkent a - gyanús - kiadások jelenléte is.

Friss topikok

Ne vádoljon senki azzal, hogy lehetetlen feladat elé állítottam a felsőoktatás két nagyágyúját: június 13-án küldtem két adatigénylést a KiMitTud.atlaszto.hu rendszerén keresztül, mely az intézmények hallgatói (azaz HÖK-ös fenntartású) újságjainak finanszírozását firtatta az elmúlt két tanévben. Ezt az előállítási költségek, bér és ösztöndíj költségek valamint bevételként megjelenő fizetett hirdetések hármasára bontottam. A számok cáfolhatják, vagy épp alátámaszthatják azokat a hallgatói pletykákat, hogy csókosok írnak és fotóznak igencsak túlárazottan ezekbe a médiumokba, vagy hallgatói vezetők zsebbe visszakapnak pénzt a nyomdai megrendelések után. Ideje annak, hogy egyáltalán képet kaphassunk arról, mennyi állami pénzre van szükség a kari lapok rendszerének működtetéséhez és ezt tekinthetjük-e hatékony megoldásnak vagy sem. Nos, eltelt egy hónap. Tudom, nyár van, szabadságok-szünet, így rá sem néztem a témára, ehelyett nyaralni voltam, de ma a Balaton Sound flashbackjei között csak hasogatja a fejemet: miért nem voltak képesek 15+15 nap alatt 20-40 számot kikérni a könyvelőtől?

A BME-s Kovács András egy nesze semmi, fogd meg jól választ adott, igaz 6 nap elegendő volt ehhez. Azt gondoltam, ebből lesz majd a balhé, hiszen a nevesített kérdések közül csak a nyomdai előállítási költséget (2011: 9 632 000 Ft, 2012: 9 287 292 Ft – ráadásul a kari lapok nevesítése nélkül), a Műhely főszerkesztőjének fizetését (275 000 Ft/hó) és feltételezzük nem egy személyben ír, fotóz, tördel, korrektúráz és dizájnerkedik mindent, valamint egy 2012-es szoftver licenc költségét tudtuk meg (2 716 530 Ft). A kérdések felére sem kaptunk megfelelő választ. Hallgatóként úgy tapasztaltam, hogy 51% kell a legenyhébb szívű oktatónál is az elégségeshez, így most kijelenthetem: Kovács András, ülj le, egyes. Ez alapján lehetetlen kiszámítani a különböző karok hallgatóinak megszólítási költségét, ahogy a nagyságrendet ennek nagyságrendjét is nehéz belőni. Az biztos, hogy 2012-ben 12 805 722 Ft kiadást generálta csak a nyomdatechnika és az 1 fő dolgozó finanszírozása, igaz járulékok nélkül. Szerintem a tartalomhoz és működtetéshez legalább kell még ennyi, így 26 millió forintról beszélünk, de lehet ez akár 40 millió is, hiszen nem ismerjük mennyiért fotózott a félrészeg srác a Kármános buliban… Sok vagy kevés? Fél információk alapján eldönthetetlen.

Köszönetem fejezem ki ezúton is Hava Nikitának, aki kérdésemet tovább küldte a Szent István Egyetemnek, a Zsigmond Király Főiskolának, a Nyíregyházi Főiskolának, a Semmelweis Egyetemnek, a Károly Róbert Főiskolának, a Szolnoki Főiskolának és a Széchenyi István Egyetemnek. Főtitkárokkal, rektorokkal és hivatalvezetőkkel történő levelezése után volt aki ha nem is készségesen, de teljes körűen válaszolt, volt aki csak az egyetem központi költségvetését tartják közpénznek (akkor a HÖK játékpénzekkel dobálózik?), legtöbbek válaszára azóta is várni kell. A következő posztok során ki fogom a válaszokat értékelni, mert a realitás és szürrealitás ritmikus változása tetten érhető levélről-levélre.

Vissza az ELTE-re: amikor oktatóim és barátaim először hallottak kis oknyomozási projektemről, mind az ELTE-t hozták fel először, mint buktatót. Például a Zsigmond Király Főiskolánál természetes az elszámolás és megfelelés szükséglete, mert fennmaradásuk záloga a transzparens működés. De a mamutnál miért kellene ilyen? Az átláthatóság pont a kis királyoknak nem szolgál, az ELTE neve pedig az ő csoportjukkal mosódott össze. Megkeresésemtől számítva eltelt 32 nap, és válaszadásnak a jelét sem láttam. Információszabadsági perekben rutinos intézményről van szó, mely rendelkezik a megfelelő ügyvédi védelemmel, attól pedig ne féljünk, hogy pont nekik ne lenne meg a szükséges háttérkapcsolat, hogy bármi esetben jól jöjjenek ki. Sajnos nem találom a neten, de mintha 2010 nyarán a HVG összeállította volna, hogy a parlamenti 2/3 csak az ELTE öregdiákjaiból is megvan. Pártkatona képzőjüket pedig miért is hagynák magára, amikor törvénymódosításokkal úgy igazítják a jogrendet, ahogy a szükség azt épp megköveteli. De ne szaladjunk ennyire előre… Ma az alábbi levelet küldtem az ügy kapcsán:

Tisztelt Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság!

A kimittud.atlaszto.hu rendszerén keresztül június 13-án küldtem el kérdésem az Eötvös Loránd Tudományegyetem részére, melyben a közpénzből fenntartott hallgatói lapok finanszírozása után érdeklődtem (http://kimittud.atlatszo.hu/request/elte-hallgatoi-ujsagok-gazdalkod). Sajnos nem érkezett válasz az adatigénylésére a törvényileg előírt határidőn belül, sőt egyáltalán nem kaptunk választ az esetleg komplikáltabb információk begyűjtésének nehézségeiről sem.


Köszönöm szíves közbenjárásukat!
Nagy Anna

Amennyiben gyors választ nem kapok az ELTE-től, úgy a 2013. július 28-i határidő előtt keresetet nyújtok be a Fővárosi Törvényszéken.

Címkék: bíróság bme elte hök adatigénylés

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadegyetem.blog.hu/api/trackback/id/tr645405461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hava Nikita 2013.08.29. 12:30:25

Hello!
Ha már ennyire érdekel a HÖKös téma nincs kedved nálunk írni?
atlatszooktatas.blog.hu/ <----- itt?

nikita.hava@gmail.com
írj emailt vagy add meg a tiédet :)
süti beállítások módosítása